РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Заместник областният управител Кристина Сидорова присъства на Второто издание на Националното състезание за професионални умения за хора с увреждания Skills+ България, което се проведе днес в Центъра за социална интеграция и рехабилитация в Трявна.

Основната цел на състезанието е да подпомогне хората с увреждания при придобиване на формална професионална квалификация и тяхната интеграция. Състезанията Skills+ показват как хората с увреждания могат напълно успешно да се справят с професионални задачи и че наложените стереотипи, които възпират работодателите да наемат хора с увреждания поради съмнения в способностите им, трябва да останат в миналото. „Трудна е тази стъпка, но аз мисля че сме я направили и се радвам, защото примерите за това са все повече. Вярвам, че не само нормативните разпоредби подтикват бизнеса да дават възможност за изява и на хората с увреждания, а защото са убедени, че им предоставят възможност да творят.“ – споделя заместник областният управител и допълва, че отдавна трябва да сме осъзнали, че различното у хората е техният характер, знания, умения, убеждения, външност…“Но хората с увреждания или специални потребности не са различни – те знаят и могат и заслужават равни права в обществото ни, за да могат да се доказват и получават заслужено признание“.

Кристина Сидорова наблюдава четирите отбора, които се състезаваха в направленията градинарство и готварство. Всеки от тях имаше 2 часа, за да изпълни своята задача – отборите „Здравец“ и „Земен рай“ трябваше да направят прекрасна цветна градинка по определена план – схема, а отборите „Люти чушки“ и „Миш – маш“ - да приготвят хумус, грилована риба тон и смесена салата със специален дресинг. Тричленно жури оценяваше всяка стъпка от изпълнението на задачите и работата на отборите. В края на състезанието то сподели, че е изключително затруднено и най – малките детайли са определили победителите и това са отборите „Миш – маш“ и „Здравец“, които си извоюват правото да представят страната ни в международно състезание, което ще се проведе в Нидерландия.

Проектът Paraskills и състезанията Skills+ са инициатива на 9 организации от 7 европейски държави, обединени от идеята да създадат и тестват правила и процедури за провеждане на всеки две години на състезания за професионални умения на хора с увреждания, вдъхновени от вече утвърден модел, познат от формата Euroskills и World Skills.

Снимки от състезанието може да разгледате тук