РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

- Г-н Бончев, основният мотив за назначаването на новите областни управители е подготовка на прозрачни и честни избори на 11 юли. Как ще гарантирате това?

 

Благодаря ви за вниманието и въпросите. Да така е, основният мотив, с който бях поканен за този пост е подготовката и организирането провеждането на честни избори за народно събрание. Колкото и клиширано да звучи на някои от читателите това е основната задача, към която всички ще се стремим. И като казвам всички искам да уточня, че това не е едноличен ангажимент – напротив в този процес са включени и Районната избирателна комисия, Областна дирекция на МВР, общински администрации и други институции.  Освен това има технически екип по подготовката на изборите от Областната администрация, който е определен със заповед и знае своите отговорности, които и до този момент изпълнява професионално.

 

- Имате ли информация как са протекли изборите в Габровска област на 4 април? Спазени ли са всички правила и изисквания? Имало ли е нарушения?

 

При встъпването ми в длъжност първата среща, която проведох беше с изпълняващия длъжността областен управител г-жа Мария Пенева, която ме запозна в детайли как е протекла организацията за предишните избори, проведени на 4 април. Разговарях и с председателя на Районната избирателна комисия в Габрово адвокат Мария Недева, която също ме увери, че няма съществени пропуски и каквото трябва занапред ще бъде обсъдено. В тази връзка, започнах срещи и с кметовете на общините. Разговарях до този момент с кмета на община Дряново и на община Трявна, предстои да организирам срещи и с кметовете на общините Габрово и Севлиево. За мен е важно да чуя и тяхното виждане и дали са отчели слабости в предишната организация. Да не забравяме, че освен всичко изборите на 4 април се проведоха и в епидемична обстановка. Предстои да проведа среща и с другата, ангажирана в процеса институция – МВР.

        

- Назначена ли е вече Районната избирателна комисия, какви са квотите в нея?

 

Да, както вече стана ясно с Решение № 75 от 20 май Централната избирателна комисия назначи РИК – Габрово. Тя ще е в състав от 13 членове в това число председател, двама заместник – председатели и секретар.

 

- Как ви прие екипът на областната администрация? Какво е мнението ви за дейността й?

 

С по-голяма част от екипа съм работил при изпълнение на предишната ми задължения. Познавам ги,  добри професионалисти в своята област са. Разбира се продължавам да навлизам в работата на администрацията и да се срещам с екипа.

 

- Предвидили ли сте вече промени и съкращения на състава й?

 

Както и министър – председателят Стефан Янев отбеляза, работата на служебното правителство и на нас, като част от него, не е да правим промени и съкращения в състава на администрацията. Тя продължава да си изпълнява нормално функциите. Това уверих и моя екип още при първата ми среща с него.

        

- Ще ви бъде ли полезен опита ви за работа с хората, натрупан по време на ръководството ви на МВР - Габрово?

 

Надявам се времето прекарано като ръководител на дирекцията на МВР и натрупаният опит там през всички тези години, ще ми бъде полезен и при изпълнение на текущите ми ангажименти.

 

- Какви са другите акценти в работата ви като областен управител, освен изборите?

 

Както вече Ви споменах, администрацията продължава да си изпълнява текущите дейности. Предстоят планови проверки на язовирите. Предстои и едно събитие, което смятам е оценка за усилията на Областната комисия по безопасност на движение по пътищата, а имено в дните 4-6 юни в Габрово ще се проведе за първи път Национално състезание по безопасност на движението на пътя /5-7 клас/. Така че използвам момента да Ви поканя да подкрепим нашите участници - учениците от ПМГ "Акад. Иван Гюзелев".