РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

24 май 2021 г.,

гр. Габрово

 

Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,

Уважаеми  преподаватели, студенти, ученици,

Уважаеми жители на област Габрово,

 

Чест е за мен да Ви поздравя с празника на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май! Празникът на буквите е специална дата за всички нас и без значение къде се намира човек, пази в сърцето си спомена от атмосферата на този най-светъл български празник, който ни изпълва с гордостта на народ, носител на непреходни духовни ценности и самобитна култура.

 

В днешния електронен свят, когато словото се претворява в различни системи от знаци, когато често „четенето“ е заменено от „чатене“, общуването и емоцията от него - от  виртуална реалност, а знанието – от информация, да не забравяме, че българският език е жив, развива се и се обогатява! От нас зависи той да „остане по хубост същият, само – по-префинен и по-богат“ и да „носи печата, който му даде длетото на талантливи майстори – от Ботева до Яворова и Кирила Христова“, както казва в една от последните си книги патриархът на българската литература Иван Вазов.

 

Нека, както поколения българи преди нас, да ценим високо културата, просветата и науката и да опазим своята писменост, извисен дух и жажда за знания.

Пожелавам Ви здраве и светли бъднини!

Честит 24 май!

 

Борислав Бончев

Областен управител на област Габрово