РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Седем отбора се състезаваха в областното състезание по безопасност на движенето по пътищата, което се проведе на 15 май в НУ „Васил Левски“ – Габрово. За да подкрепят участниците и да им пожелаят успех в надпреварата на събитието присъстваха вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенeва, кметът на община Габрово Таня Христова, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, началник група от сектор "Пътна полиция" Пенчо Пенчев, началникът на отдел „Автомобилна администрация“ Александър Петров, представители на областната комисия по БДП. 

По време на официалното откриване Мария Пенева, която е и председател на Областната комисия по БДП отправи приветствие към участниците и гостите с думите: „Смело мога да кажа днес пред вас, че възпитанието и обучението на децата и учениците в култура на поведение на пътя  се превърна в моя кауза. Вярвам, че усилията ни, както моите, така и ръководената от мен Областна комисия по БДП, които бяха подплатени с последователни действия в тази посока, дават резултат. А фактът, че Националното състезание, което се организира за първи път в страната и ще се проведе имено в Габрово, е достатъчна оценка за всички нас, които работим за намаляване на пътно-транспортните произшествия. Освен това няма по – подходящо място от Габрово – носителят на наградата на Европейската комисия „Европейски зелен лист“ за 2021 г., за да покажете вашите майсторски умения в управлението на велосипеди. Скъпи участници, радвам се, че ви виждам напълно екипирани и се надявам винаги да ползвате каски, наколенки и налакътници, когато карате своите колелета. Успех на всички и не забравяйте да се забавлявате!“

След кратка програма и загрявка със Зумба с Васи и Мелани участниците, разделени в две възрастови категории се отправиха към трасето за практическото състезание. Там те трябваше да преминават между окачени летви, ограничаващи габаритите на велосипеда и разположени симетрично под тях конуси; да преминат по дъска с ограничения; имаха упражнение за ловкост на ръцете като преместят чаша пълна с вода от една поставка на друга и то докато управляват велосипед; да преминат между система от ограничаващи дъски; да направят слалом между 5 конуса, разположени на една ос, на различно разстояние един от друг. И още други интересни препятствия преди спирането пред финала. Всички участници се справиха отлично, а първите места заеха:

 

Възрастова група 5 - 7 кл.

1 място ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ - Габрово

2 място ОУ „Васил Левски“ - Плачковци

3 място СУ „Васил Левски“ – Севлиево

 

Възрастова група 8 -10 кл.

1 място ПТГ „Д-р Никола Василиади“ - Габрово

2 място ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ - Севлиево

3 място СУ „Максим Райкович“ - Дряново

 

Победителите от двете възрастови групи ще представят област Габрово по време на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.