РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Преди много , много време , когато все още са живеели нашите пра-пра баби и дядовци в България имало само 3 сезона – Зима , Лято и Есен.

Може би се чудите, защо сега са четири ще ви разкажем историята за това, как Пролетта е дошла в България.

Преди, всичко било различно. Нямало кокичета , нямало пролетни песни , хората не знаели кога да съдят и дали ще им стигне само лятото за обирането на реколтата.

Бил ледовид снежен ден . На всички им омръзнало да имат само един топъл и два студени сезона .

В едно малко, но чудновато селце в Стара Планина едно момче и едно момиче решили да създадат нов топъл сезон с повече дъждове, за да бъдат почвите по-плодородни. Техните имена били Пижо и Пенда . Пижо бил умен, а Пенда сръчна . Според тях , за да бъде сезона топъл трябвало да отидат до Слънцето и да му поискат един от лъчите . Денят бил 21 Февруари .

Те отишли при Слънцето и го помолили , то се съгласило само при условие , че през новия сезон денят ще бъде по – дълъг от нощта . Братчето и сестричето се съгласили и взели един от лъчите на Слънцето.

Втората стъпка била много радост и позитивна енергия. Пижо и Пенда отишли при най-щастливото дете в селото и го пололили за малко от неговото щастие . Детето се съгласило, само ако намалят Зимата. И те решили да скъсят месец Февруари и да го направят 28 дена. Така взели от щастието на детето.

Денят бил 26 Февруари. Братчето и сестричето се чудили няколко дни, кое е последното, което им трябва. На 27 Февруари се сетили , че им трябват птички. Отишли да разговарят с врабчето и го попитали как да накарат другите птици да идват в България. То отговорило , че трябва да измислят ден, на който всички да са щастливи и студа да изчезне. Това не било толкова трудно, но следващото което поискало било по – трудно. Врабчето искало те да се превърнат в нещо , което децата да обичат и да му се радват докато не дойде царят на птиците , а именно Щъркелът.

Пижо и Пенда се прибрали и мислили цял ден, в какво да се превърнат . Накрая измислили.

На следващия ден отишли при врабчето и му казали , че Пролетта ще идва на 1 Март . А те ще се превърнат в Мартенички . Това са бяло и червено конче , което децата ще носят за здраве и ще свалят , когато видят щъркела .Врабчето се съгласило . Двамата създатели на новия сезон смесили всички съставки на 28 Февруари. Легнали да спят , а на сутринта всички българи празнували новия сезон – Пролетта .

 

Даника Димова и Никол Маджарова  - 7А клас - ОУ "Христо Ботев" Габрово