РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти, посветен на Европейските дни на наследството беше официално открит днес от своя патрон - Председателя на народното събрание на Република България, госпожа Цецка Цачева. Негови организатори са Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”. Областният управител на Габрово Николай Сираков беше сред официалните гости, както и народният представител Цветомир Михов, заместник – министър на културата доц. д-р Бони Петрунова и заместник – министъра на туризма Ирена Георгиева.

 

„Винаги когато сме на Етъра усещаме онзи предприемчив дух, който е дал увереност и е вдъхновил Лазар Донков да създаде този уникален по своята същност музей на открито.” – каза в приветствието си кмета на община Габрово Таня Христова и пожела най- малко 13 хиляди посетите по време на 13-тото издание на панаира.

„Чест е за мен да съм на този уникален панаир - съхранил всичко българско, мило и истинско, което всеки един от нас носи в сърцето си.” – каза председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя сподели, че е впечатлена от многото млади хора, които са на панаира, продължават традицията, правят я не само достъпна до всички нас, но и по – модерна. „Много е важно за старите и обични майстори да придадат със занаята си и творческото настроение и духа в младите хора , а това което зависи от държавните институции – ние го правим” - увери Цецка Цачева и допълни, че дуалното образование е начин, по който младите хора ще се възпитават не само в образование и наука, но и в традиции, за да няма празни моменти и старинни занаяти, които да не се практикуват.

След официалното откриване гостите на XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти се насладиха на спектакъла "Фолкорна магия" на Държавен куклен театър, гр. Стара Загора.

До 6 септември над 100 майстори между които и участници от Азърбайджан, Беларус, Италия, Румъния, Русия, Сирия, Украйна, Шотландия, Южна Корея и Япония ще представят традиционните за съответната страна занаяти.

По време на панаира се провежда и състезание между майстори с доказани умения, които в няколкодневна надпревара премерват сили.

За първи път се организира и Първа национална среща на майсторите-производители на народни музикални инструменти.