РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Лято е! И всички ние сме навън. Затова: Спазвай правилата, както в играта! И помни, че животът е с предимство!“ Това е призивът на децата на служителите от Областната администрация в Габрово, които влязоха в различни роли на импровизирана снимачна площадка, за да бъде заснето специално видео послание. Целта им е да насочат вниманието на всички водачи на моторни превозни средства, че вече е разгарът на лятото, ваканция е, децата играят навън. „Докато шофирате често може да „изникне“ малък колоездач насреща ви или да изхвърчи футболна топка и ако карате с превишена скорост например, няма да имате време за реакция“ – подсказват в клипа децата, които подкрепят инициативите на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата и по този начин се присъединяват към тях. А те са посветени на 29 юни – Денят в който отбелязваме безопасността на движение по пътищата.

„През настоящата година всички инициативи са в ръцете на децата“ – споделя председателят на Комисията Мария Пенева, която е и заместник областен управител в Областната администрация. „Направихме STREET изложба, която не беше ситуирана на едно място. Поканихме учениците на художничката Елиза Ковачева да се присъединят като всяко дете, което искаше да се включи трябваше да нарисува своята рисунка не къде да е, а на мястото, където живее и така всички съседи да я видят.  В продължение на една седмица в целият град Габрово на различни адреси се появяваха прекрасни тебеширени творби, които да ни напомнят, че ние – шофьорите, трябва да бъдем внимателни.“ – обяснява заместник областният управител и допълва, че не само децата са участвали, а и техните родители, които волно или неволно са били въвлечени, защото са имали ангажимент по заснемането на рисунките. STREET изложбата може да бъде разгледана на интернет страницата на администрацията, както и на страницата й във Фейсбук.

Още нещо, което може да бъде видяно в социалната мрежа е работата на децата от детски градини от Габрово. Те са изпращали материали, които включват снимки, рисунки, демонстрации на ситуации по БДП, провеждани през цялата учебна година. „Идеята с тяхното участие беше по – скоро да покажем, че за пътната безопасност се работи през цялата година, не инициативно само за един ден. И ако децата имат специални часове по пътна дисциплина и учат какви са правилата на движение, какво трябва или не трябва да се прави, то онова, от което зависи пътната безопасност – сме всички ние. Затова нека помним, че трябва да спазваме правилата, както във всяка игра. Но да не забравяме, че животът не е игра, няма рестарт, няма връщане назад или изтриване. Нека помним, че „На пътя животът е с предимство!“ – призовава заместник областният управител на Габрово Мария Пенева.