РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА на 12 и 13 октомври в Габрово

Отново е есен, отново е октомври и Духовният ден на Габрово - Света Петка.

За седемнадесети път четирима партньори извървяха пътя от идеята до нейното сътворение - Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002”, за да се състои в Габрово фестивалът „ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА”.

Три дни сладкогласни хорове от Русия, Италия, София, Добрич, Перник, Габрово с неизменното участие на Габровския камерен оркестър ще се отдадат на едно прекрасно изкуство и ще съживят културата в нашата община. Самите изпълнители ще се порадват на красотите на нашия чудесен край и ще посетят забележителностите на Габрово.

Какво да очакваме в тазгодишното издание? Две концертни вечери с различни по съдържание изпълнения. През първата в храма „Света Троица” наречена „Източноправославни песнопения” - габровци и гости ще имат удоволствието да чуят три български хорови формации от София, Добрич и Габрово и гостуващите чуждестранни изпълнители от побратименият град Мытище – Русия.

След словото на Негово Високо преосвещенство митрополит Григорий посветено на Света Петка и Духовния ден на Габрово концертът ще започне с изпълнение на габровския смесен хор „Априлов Палаузов, който през тази година отбеляза своя 70 - годишен юбилей. Гостите от Русия, които са обновили своя хоров състав „Маленкий секрет”, ще ни зарадват с нови изпълнители и песни. За първи път на фестивала гостуват Софийският Камерен дамски хор „Te deum Adoramus” и смесеният хор „Добружански звуци” град Добрич. Вечер по традиция ще завърши с общо изпълнение на всички участници.

В художествената галерия „Христо Цокев” под надслов „Тебе поем, господи” ще се представят както чуждестранните ни изпълнители от Русия, така също и софийският хор „TE DEUM ADORAMUS”, които ще изпълнят с Габровския камерен оркестър три произведения на Моцарт.

За първи път гост на фестивала е дамския хор „Агапе” от град Перник, който с успех е участвал във Франция, Гърция, Шотландия, а в Габрово ще открие втората вечер на фестивала.

За втори път във фестивалната програма са включени и солови изпълнения на Ангелина Манчева сопран и Роберта Мателли-мецосопран, в съпровод на Камерния оркестър. Ще бъдат изпълнени три арии из опери.

Началото и на двата концерта по традиция е от 18:30 часа. Входът е свободен.

По традиция и двата концерта ще бъдат записани от Националното радио програма „Христо Ботев” и излъчени в специални радиопредавания. Записите ще бъдат използвани за подготовката и реализирането на поредния музикален диск „Песента на камбаните”, който се превърна в чакано музикално явление.

Източник: Народно читалище „Габрово 2002”