РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Многоликата Европа, обединена от красотата на балканското село Ловнидол“ постави финала на събитията в област Габрово, които се изпълняват по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019

Събитие, посветено на толерантността и многообразието, се проведе днес в село Ловнидол под мотото „Многоликата Европа, обединена от красотата на балканското село Ловнидол“. То е последното от поредицата инициативи на читалищата в област Габрово, които Областна администрация финансира по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС.

На организирания от читалище „Зора – 1908“ празник на градинаря среща си дадоха хора от всички националности, живеещи в селото – България, Англия, Швейцария, Русия, Германия, Италия, Дания. Празникът бе уважен от заместник областния управител Мария Пенева, която приветства всички присъстващи и остана впечатлена от взаимното разбирателство на толкова много нации.

Със своеобразно изложение на плодове и зеленчуци, отгледани в собствените им градини, както и с конкурс за домашно приготвени кулинарни изкушения, жителите на Ловнидол показаха как ползотворно и весело могат да съжителстват представителите на различни националности. Още със заселването си в селото Памела Форд, която по професия е учител, започва да преподава английски език на бабите. Те с готовност демонстрираха наученото, изреждайки названията на различните плодове и зеленчуци, показани на изложението. За доброто настроение на всички участници в празника се погрижи самодейната група за изворен фолклор при читалище «Зора – 1908».