РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ е открита за посещения

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“ беше официално открита от областния управител Невена Петкова. На събитието присъстваха кметовете на общините Габрово и Трявна, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, заместник – областният управител Мария Пенева, заместник – кметът на община Трявна Николинка Николова, началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово, директорът на Националната Априловска гимназия, представители на културни институции, преподаватели и ученици от гимназията – домакин. Невена Петкова приветства присъстващите и припомни, че само преди дни, когато се отбеляза годишнината от свикването на първия български парламент и приемането на първата българска конституция - в Габрово беше представена една тематична изложба, посветена на държавността. „С нея показахме държавниците от нашия регион – онези личности, дръзнали да бъдат първи и записали името си в страниците на историята. Днес около нас са подредени 40 табла, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.“ – каза още областният управител на Габрово и допълни: „Вярвам, че има с какво да се гордеем и предаваме на поколенията, да помним онова, без което не можем…свобода, независимост, държавност. Нека по-често си припомняме думите на Васил Левски станали мото на изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, без да е нужен специален ден или повод.“ Отправени бяха благодарности на инициаторите й в лицето на Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

Катя Гечева – главен експерт Държавен архив – Габрово представи самата изложбата. Основен акцент в нейния разказ бяха представителите от Габрово в Учредителното събрание: трима по звание (според длъжността, която заемат) – Иван Пенчов Златин, председател на Габровския окръжен съд; Калчо Симеонов Дренков, председател на Габровския окръжен съвет и Сава Илиев Сирманов, председател на Габровския градски управителен съвет. Избрани от габровци, за да ги представляват са д-р Алекси Христов, заслужил габровски общественик и Иван Гюзелев, учител по физика в Габровската гимназия. Други двама габровци, назначени със заповед на губернатора т. е. “по право” са Райчо Каролев инспектор на училищата в Русенска губерния и Андрей Манолов, член на Търновския губернски съд.

Иван Гюзелев и Райчо Каролев са представени в експозицията с кратки биографични справки, те продължават участието си в политическия живот на страната и заемат министерските кресла в Министерството на народното просвещение през 1880 г. и 1884-1886 г. Останалите габровски участници в Учредителното събрание може да се видят на общото таблото на членовете.

Специално място в експозицията е отредено на Петко Рачев Славейков, като един от най активните парламентаристи. На таблото са използвани две снимки съхранявани в ДА – Габрово: на къщата в която е живяло семейство Славейкови и паметника на П. Р. Славейков в Трявна.

Катя Гечева отбеляза и още едно важно за габровци събитие – на 5 юли тази година се навършват 140 години от издаването на указа за назначаване на Първото българско правителство с министър-председател Тодор Бурмов, роден в с. Нова махла, дн. кв. на Габрово, което е още един повод да припомним на всички за габровците, дръзнали да бъдат първи.

Изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ е по инициатива и организирана от Народното събрание на Република България, подготвена е от експерти на Държавна агенция „Архиви".

В Габрово ще може да бъде разгледана до 31 май в Национална Априловска гимназия.