РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

На ЕТЪР-а по Еньовден

В навечерието на един от най-значимите празници от традиционния календар на българите - Еньовден, областният управител Невена Петкова посети Етнографски музей на открито„Етър”. Тя отбеляза, че е впечатлена от тридневната богата програма, която екипът на музея е подготвил за своите посетители - интересна и полезна. Петкова наблюдава многократните победителки в конкурса на ЕМО ЕТЪР „Еньовски момин венец и китка“, които със старание и много любов подготвяха тазгодишния еньовденски венец. Посети базара на билкови продукти, където освен че всеки може да избере нещо полезно и здравословно, може и да разговаря с производителите, дошли от цялата страна.
Най-бързите и сръчни посетители имаха възможност да участват в игра за пренасяне на вода с традиционни кобилици по маршрут с препятствия.
Само на няколко крачки от ЕМО Етър започна изграждането на триизмерна билкова градина „Мандала“ от „Багра Мандала Гардън“, която посетителите в утрешния ден ще могат да видят завършена. Програмата за празника освен вкусна, заради базара с храни и ястия, полезна, заради предлаганите продукти, е и образователна. Всеки посетител днес можеше да гледа филми на екологични теми „Лековитото злато на България“, „Заграбване на земята" и „Бунище Земя“.
В последният ден от Еньовденските празници - 24 юни, програмата включва
дискусионна презентация „Душата на растенията“; Музикален джем на група „Soulfia“; Базар на билкови продукти; Работилница по декупаж за деца.