РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Отбелязаме Световният ден за безопасност и здраве при работа - 28 април

С три инициативи, предложени от Регионалния съвет на КНСБ - Габрово, ще бъде отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа - 28 април. Това стана ясно днес по време на заседание на Областния съвет по условия на труд, председателствано от заместник областния управител Мария Пенева.

На 26 април от 15:30 часа в офиса на КНСБ, който се намира на 10 етаж в НТС, се организира среща – дискусия с младежи от ЦНСТ за деца и младежи без увреждания на тема „Безопасност и здраве при работа. Трудови и осигурителни права“. Срещата има за цел насърчаване на знанията за правата и превенцията на здравето на работното място. На следващия ден отново в офиса на КНСБ ще бъде организирана приемна за безплатни консултации, съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“ – Габрово. От 9.00 до 17.00 часа всеки може да посети на място експертите и да подаде сигнал за нарушения, свързани със здравословните и безопасни условия на труд в предприятия и учреждения от областта. Отново на 26 април се предвижда да се направи обзор на ситуацията в региона по данни на ДИТ – Габрово и НОИ – Габрово.

Кампании за здравословни работни места се провеждат от 2000 г. насам и са един от основните инструменти за повишаване на информираността по въпроси, свързани със здравето и безопасността при работа, и за насърчаване на идеята, че доброто здраве и безопасност са добри за бизнеса.