РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Окриха ремонтираното педиатрично отделение в габровската болница

Областният управител Невана Петкова присъства на официалното откриване на реновираното Педиатрично отделение в МБАЛ „ Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Гости на събитието бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, кметът на община Габрово Таня Христова, директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков, партньори и дарители. С огромна благодарности към всички дарители се обърна изпълнителният директор на болницата д-р Нели Савчева. По време на церемонията Вицепремиерът Дончев изрази признателността си към всички работили за това - отделението днес да има такъв вид и подчерта, че „ за един народ и едно общество, дали има бъдеще се съди за това как умее да се грижи то за децата си.“ В изказването си министър Ананиев сподели, че детското и майчино здравеопазване са приоритет, залегнал в правителствената програма. „Затова и усилията ни са насочени не само към прилагането на политики, но и към подобряване на материалната база, имаща отношение към здравето на майките и децата, на територията на всички държавни лечебни заведения“ – каза още министърът на здравеопазването.

Ремонтът на отделението е реализиран с предоставени средства с Постановление на Министерски съвет в размер на 300 хил. лв, но реално строително – монтажните дейности възлизат на сумата от 182 хил.лв, което показва че контролът е бил абсолютно ефективен – подчерта директорът на болницата.

След откриването на отделението министър Ананиев посети и Отделението по хемодиализа, за което са закупени 10 нови диализни апарата на стойност 200 хил. лв.