РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Няма бедстващи и пострадали хора на територията на област Габрово, обстановката остава усложнена, наличната почистваща техника е на терен. Това информираха членовете на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия, проведен тази сутрин при областния управител Невена Петкова. Създадена е добра координация между всички институции, обсъдени са и приоритизирани действията им. От ЕНЕРГО-ПРО уверяват, че въпреки затрудненията и забавянето, се работи по всички направления за отстраняване на аварии. Мобилизирани са всички екипи, затруднена е работата на места поради паднали дървета или счупени клони. По данни към 10 часа, се работи по отстраняване на аварии на 38 населени места и 5 квартала в община Габрово, 11 населени места в община Дряново, 22 населени места в община Севлиево и 40 населени места в община Трявна. Отстранен е най – големият проблем за гр. Плачковци, който вече е с нормално електрозахранване.

Неучебен ден е обявен за учениците от община Севлиево, за селата Добромирка, Душево, Градница, П.Славейков, Крамолин, Ряховците и Шумата ще бъде за периода 06-07.02. В община Дряново и община Трявна учебният процес към момента е нормален. Очаква се утре да е неучебен ден и за учениците в община Габрово.

Затворен остава проходът Шипка, за м. Узана – движението е само с вериги. Затоворени са и три направления за движение в община Севлиево –път III 401 Кормянско – Петко Славейково; път III 403 Кормянско – Малък Вършец – Агатово – Крамолин и път III 3011 Горско Косово – Кормянско – Горско Сливово. Остава ограничението за тежкотоварни МПС над 12 тона за път I-4 София – Варна.

Снежната покривка в областта е от 40 до 80 см, на Узана – 110 см, на Шипка – 110 см.