РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Работна среща за създаване на Областен съвет за хора с увреждания се проведе днес в Областна администрация. Поканата за срещата е от заместник областният управител Мария Пенева и е в изпълнение на чл. 19 от Закона за хора с увреждания, където е отреден ангажимент на областните управители по създаване на такива областни съвети.

Основна роля на Съвета е да съдейства и подпомага областния управител при осъществяване, анализиране, разработване на стратегии, планове, мерки и други дейности, свързани с изпълнението на политиката в областта на правата на хората с увреждания; да оказва подкрепа за насърчаване, защита и гарантиране на пълноценното и равноправно упражняване на правата на хората с увреждания, включително чрез отправяне на предложения за повишаване на социалната и икономическата ефективност на този процес пред компетентните държавни, общински, обществени и стопански органи и организации на областно ниво. При осъществяване на своята дейност Областният съвет за хората с увреждания си взаимодейства с Националния съвет за хората с увреждания, Областния съвет за тристранно сътрудничество, Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси и други съвети, комисии, групи, чиято дейност е свързана с правата на хората с увреждания. Съгласно нормативната уредба в състава на Съвета се включват представители на областната и общинската администрация, на териториалните органи на изпълнителната власт, на национално представителните организации на и за хората с увреждания, национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите, юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза, както и други заинтересовани лица, работещи в областта на правата на хората с увреждания.

По време на срещата беше приет и Правилник за дейността на Съвета. Той ще се свиква при необходимост или по предложение на всеки от членовете, при предварително подаден доклад до председателя на Съвета.