РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

В първия ден от Седмицата на глаукомата, се проведе среща с членове на Дружеството на диабетиците в Габрово. Тя се състоя в Клуба на пенсионера в Габрово, като полезна информация изнесоха представители на полицията, пожарната и здравноосигурителната каса. Проявата бе част от разяснителната кампания, инициирана от Областна администрация-Габрово, като за пръв път участва и лекар- д-р Налбантова от РЗОК. Тя се включи по покана на заместник областния управител Даниела Маринова и даде насоки на хората болни от диабет с придружаващи заболявания на зрителните органи за възможностите им за безплатни консултации с очен лекар. Полагаемите прегледи са 3 за всяка година, като при необходимост се издават и направления за допълнителни консултации.
Заместник областният управител Даниела Маринова подчерта, че темите са разнообразни, а акцент ще бъде поставен върху телефонните измами, като припомни, че в края на миналата година се е наблюдавала тенденция за увеличаване, която отново се е проявила през февруари. Тя призова присъстващите да не предоставят лична информация по телефон, тъй като са регистрирани измами, при които нелояни търговци записват имена, ЕГН-та и контакти на потребителите, а в последствие ги използват, за да оформят договори за скъпоструващи уреди.
Главен инспектор Николай Ангелов и
старши инспектор Кольо Христов апелираха възрастните хора да бъдат бдителни при разговори с непознати, които се представят за лекари, адвокати, органи на реда и изискват пари по телефон. Те съобщиха, че на територията на Община Габрово няма неразкрити измами през 2023г., но в схемите се залавят само т.нар. мулета, а "ало" измамниците често оперират от съседни на нашата страна държави. Полицаите отговориха и на редица въпроси относно кражби, за регистирани измами от мними строителни бригади и по какъв начин се подават сигнали за извършено престъпление.
От полицията апелират всички възрастни да не се доверяват на непознати при разговори по телефон и да потърсят контакт с близки, съседи и със служители на реда.
Комисар Ива Колева от РДПБЗН запозна присъстващите с рисковете, които крият електроуредите в едно домакинство, за пожарната безопасност. Тя подчерта, че следва гражданите да бъдат внимателни с отоплителните уреди на газ и на твърдо гориво и да избягват да чистят сами комините на печките си, ако не са запознати с точния механизъм на почистването.
Весела Спасова от РЗОК предостави информация относно новите възможности за здравноосигурените лица. От миналата седмица направление за ядрено-магнитен резонанс се издава по преценка на лекар, а не след свикване на комисия. В рамките на профилактичните прегледи за мъжете на и над 45 години е включено изследване на туморни маркери за рак на простата. За жените от 49 до 65 години има включена мамография на млечна жлеза веднъж на две години. Спасова поясни, че бюджетът за прегледи по направления и за изследвания за 2024г. е значително увеличен, което ще подобри възможностите на здравноосигурените лица за адекватно лечение и профилактика.