РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

100 национални обекта

АЕК “Етър” е единственият на Балканския полуостров етнографски музей на открито. Той е създаден през 1964 година от габровеца Лазар Донков. В него са показани 50 обекта – технически съоръжения

на вода, къщи със занаятчийски работилници и обекти с обществено значение. Комплексът се намира на 8 км южно от Габрово и представлява умален вариант на главната улица на старо Габрово с действащи работилници, където се съхраняват традиционни балканджийски занаяти на вода.
Създаден, за да покаже типичните някога занаяти, бит и архитектура, този действащ музей на открито предлага атракции, сувенири, национални кулинарни специалитети. На територията на комплекса са експонирани и обекти с обществено значение – оригинални чешми, часовникова кула, два каменни моста.. Ежегодно през септември се провежда Международен панаир на народните занаяти.

http://www.etar.org/index.htm

 

 

 

 

м. Узана се намира само на 22 км от гр. Габрово в сърцето на Стара планина и в подножието на връх Исполин. С Габрово е свързан посредством много добре подържан асфалтов път.


Сама по себе си Узана представлява обширна поляна, обградена отвсякъде от вековни дъбови гори. Именно тук учените от БАН са установили, че се намира географският център на страната. Това символизира и построената малка пирамида, представляваща голям интерес за посетителите.
Надморската височина е около 1320 м.

През зимата курортът предлага чудесни условия за ски, сноуборд и други зимни спортове. Ски сезонът започва от края на Декември до края на Март. На разположение е писта с дължина около 1300 м., оборудвана с влек тип "Помагалски". Изградени са и няколко по-малки писти. Могат да се наемат ски и моторни шейни, с които туристите да разглеждат и да се наслаждават на околните гледки. През лятото Узана предлага на своите посетители чудесни възможности за почивка и отдих сред тишината и спокойствието на природата, пешеходни маршрути, конна езда и колоездене.

Създадени са условия за катерене и спелеология. В намиращата се в близост хижа "Узана" преминава международната пешеходна магистрала Е-3, която стига чак до бреговете на Черно море.

http://www.uzana-tourism.com


Музей на образованието

В началото на ХVIII век започва развитието на българските възрожденски процеси, част от които е борбата за национална просвета. В тези трудни векове, един от българските духовни центрове е
малкият планински град Габрово, разположен в полите на Стара планина. Той се превръща в люлка на българското светско образование.
Тук на 2 януари 1835 г. е открито Първото българско светско училище. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища.
От 1872 г. Габровското училище прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи.
От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия.
През 1973 година е създаден националният музей на образованието. Единствен по рода си, той съхранява историята на българското образование. Помещава се в обявената за паметник на културата историческа сграда на Априловската гимназия.

www.nmo.hit.bg

 


Музеят “Дом на хумора и сатирата” (МДХС) е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Той е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на “лъжовния” 1 април

(Международния ден на шегата) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза “Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи.  
Сред значимите изяви на Дома са: Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (всяка нечетна година); Националната среща-наддумване “Благолаж” (всяка нечетна година); Европейските срещи на хумористичното изкуство “Изток – Запад” (всяка четна година); 1 април – рожденият ден на Дома на хумора и на планетата Габрово; веселите четвъртъци.

www.humorhouse.bg

 

 


 

Боженци


Един от най-живописните архитектурни ансамбли на Възраждането, обявен с неговите стотина къщи за архитектурно-исторически резерват през 1964 година и е част от културните паметници на Юнеско. Боженци се намира на 16 км северно
от Габрово. Това малко селище е с близо 600-вековна история и съхранява автентичната атмосфера, духа и архитектурата на българското Възраждане. Високите каменни огради, кованите дъбови порти, малките калдъръмени улички, каменните чешми и мостове, тесните дюкянчета правят атмосферата неповторима.

В Боженци туристът може да намери почивка сред тишина и спокойствие. Музейните експозиции разказват историята на боженските родове и дарители. Всяка година през юни се организира Детски пленер, а през септември Международен пленер по живопис. На големи църковни празници се правят възстановки на народни обичаи. Селището предлага възможности за почивка в 27-те реставрирани къщи, запазили очарованието на отминалите времена и адаптирани към съвременните изисквания за настаняване.

www.bojenci.eu

www.bojentsi.com

 

Дряновски манастир


Дряновският манастир “ Св.Архангел Михаил” е разположен на 4 км югозападно от Дряново в живописния пролом на Дряновска река. Манастирът е създаден през 12 в.По време на турското робство е разрушаван няколко пъти и е бил едно от големите книгохранилища и книжовни центрове.От 1845 г. манастирът е построен на днешното си местоположение.
Възможност за нощувка.

www.dryanovomonastery.hit.bg

 

 

 

 

 

Музей "Кольо Фичето"

Експозицията на историческия музей в град Дряново, посветена на живота и работата на Майстор Кольо Фичето, е открита през 1969 година по случай 170 години от рождението на Майстора. Никола Фичев е роден в град Дряново през 1800 година. Изучава дърводелство и зидария.

 

Пещера "Бачо Киро"

 


Пещерата “Бачо Киро” е разположена близо до Дряновския манастир. През 1962 год. е обявена за природна забележителност, а от 1964 е електрифицирана. Пещерата представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения с дължина около 3 600м. Според проучвания, оформлението на пещерата е продължило близо 1 800 000 години.

 

 

 

 

 

 

 

 

Трявна - Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство

Град Трявна е разположен в северните склонове на живописната Стара планина, в долината на Тревненска река. Старата

 част на града е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура. Трявна се слави като средище на майсторите на дюлгерството, дърворезбата и иконописта.
“Даскаловата къща” – единственият в страната специализиран музей на резбарското изкуство е архитектурен паметник, строен през 1804-1808 г. Дърворезбованите тавани пазят спомена за първия български художествен конкурс. През 1808 г. двамата майстори Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца сключват облог за направата на дърворезбовани тавани. Работените в продължение на 6 месеца слънца по таваните и до днес остават недостижим връх в резбарското изкуство. Даскаловата къща е запазила облика на тревненските възрожденски майстори.