РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

МУЗЕИ

АЕК “Етър” е единственият на Балканския полуостров етнографски музей на открито. Той е създаден
през 1964 година от габровеца Лазар Донков. В него са показани 50 обекта – технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници и обекти с обществено значение. Комплексът се намира на 8 км южно от Габрово и представлява умален вариант на главната улица на старо Габрово с действащи работилници, където се съхраняват традиционни балканджийски занаяти на вода.
Създаден, за да покаже типичните някога занаяти, бит и архитектура, този действащ музей на открито предлага атракции, сувенири, национални кулинарни специалитети. На територията на комплекса са експонирани и обекти с обществено значение – оригинални чешми, часовникова кула, два каменни моста.. Ежегодно през септември се провежда Международен панаир на народните занаяти.

http://www.etar.org/index.htm

 

 

 

 

Музей на образованието

В началото на ХVIII век започва развитието на българските възрожденски процеси, част от които е борбата за национална просвета. В тези трудни векове, един от българските духовни центрове е
малкият планински град Габрово, разположен в полите на Стара планина. Той се превръща в люлка на българското светско образование.
Тук на 2 януари 1835 г. е открито Първото българско светско училище. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища.
От 1872 г. Габровското училище прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи.
От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия.
През 1973 година е създаден националният музей на образованието. Единствен по рода си, той съхранява историята на българското образование. Помещава се в обявената за паметник на културата историческа сграда на Априловската гимназия.

www.nmo.hit.bg

 

 

 

 

 

Музеят “Дом на хумора и сатирата” (МДХС) е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Той е създаден върху основите на стара
кожарска фабрика на “лъжовния” 1 април (Международния ден на шегата) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза “Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи.  
Сред значимите изяви на Дома са: Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (всяка нечетна година); Националната среща-наддумване “Благолаж” (всяка нечетна година); Европейските срещи на хумористичното изкуство “Изток – Запад” (всяка четна година); 1 април – рожденият ден на Дома на хумора и на планетата Габрово; веселите четвъртъци.
www.humorhouse.bg

 

 

 

 

 

 

Дечковата къща

Дечковата къща е построена през 1835 г. и е една от най-известните и запазени къщи, образец на балканската възрожденска архитектура. През годините сградата е претърпяла доста трансформации,
като първоначално в нея се е помещавало Габровското Девическо училище, по-късно тук се е намирало кметството, а по време на Руско-Турската Освободителна война в нея се е помещавал лазарет, където са се лекували бежанците от войната.
Днес Дечковата къща е реставрирана по типичните възрожденски архитектурни традиции, като стаите са обзаведени с оригинални мебели и тъкани от този период. Тук има уреден дори автентичен кметски кабинет от 20-те години на XX век, както и музикален салон с пиано. Интересна е дамската гостна, където градските дами са правили своите матинета, както и мъжкият салон, в който господата са се оттегляли на разговор с пура в ръка и на чаша ароматно питие. Ще останете очаровани и от автентичните сребърни и кристални сервизи, газените лампи, невероятно красивите тъкани и завеси, както и от облеклата на дамите от края на XIX и началото на XX век.

 

 

 

 


Музей "Кольо Фичето"

Експозицията на историческия музей в град Дряново, посветена на живота и работата на Майстор Кольо Фичето, е открита през 1969 година по случай 170 години от рождението на Майстора. Никола Фичев е роден в град Дряново през 1800 година. Изучава дърводелство и зидария.

Трявна - Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство

Град Трявна е разположен в северните склонове на живописната Стара планина, в долината на Тревненска река. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват, където са запазени
около 140 паметника на възрожденската архитектура. Трявна се слави като средище на майсторите на дюлгерството, дърворезбата и иконописта.
“Даскаловата къща” – единственият в страната специализиран музей на резбарското изкуство е архитектурен паметник, строен през 1804-1808 г. Дърворезбованите тавани пазят спомена за първия български художествен конкурс. През 1808 г. двамата майстори Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца сключват облог за направата на дърворезбовани тавани. Работените в продължение на 6 месеца слънца по таваните и до днес остават недостижим връх в резбарското изкуство. Даскаловата къща е запазила облика на тревненските възрожденски майстори.

 

 

 

 

Къща – музей „ДАН КОЛОВ”

 

 


Домът на световно известния борец Дончо Колев Тревненски (Дан Колов) се намира в с. Сенник, на 9 км. югозападно от Севлиево. В дома е експонирана музейна сбирка за живота и спортната кариера на Дан Колов с оригинални документи и вещи. В близост е неговият паметник.

 

 

http://www.dankolov.com