РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

антични обекти

м. Градище

Само на 3 км. от центъра на Габрово, по път с живописни завои се достига местността Градище. Тук,
сред прохладна борова гора, се намира голяма поляна с люлки и място за пикник. По пътя може да се посети Зоологическата градина и залата на Планетариума. Над поляната, по горска пътека се достига до високото скално плато, където се намират разкопките на крепост от IV - V век, охраняваща пътя презШипченския проход. Местността е укрепена със солидна крепостна стена и кули. В най-високата част на платото се е издигала голяма базилика. От тук човек може да се полюбува на панорамния изглед към Габрово.

 

 

Крепостните градежи, двете черкви и жилищата са значими архитектурни паметници, които имат голям принос за разчитане историята на Габрово. Крепостта първоначално е строена с военни цели през късната античност - ІІІ - ІV в. век след новата ера - и е играла важна роля в защитата на
вътрешните провинции, а в последствие се превръща в укрепено селище. Тя има важно значение и през българското Средновековие чак до падането под турско робство.  Многократно разрушавана и съграждана, сега крепостта е важен туристически обект. Външната крепостна стена е реставрирана през 80-те години.

 

 

 

 

 

 

 

 


Археологически музей на открито "Средновековен град и крепост Хоталич"

Намира се на 4 км северозападно от гр. Севлиево. Предшественик на съвременния град. Създаден е в края на Х век върху основите на по-ранно византийско селище. Мощна крепост е отбранявала проломът на р. Росица от нападения на варварски племена от север и византийски войски от юг.
Високи и здрави крепости стени и кули с 5 порти са обграждали площ от около 15 дка, където населението на града се укривало при опастност. Самият средновековен град се е състоял от 4 квартала с масивни каменни постройки - църкви, жилища, работилници. Обектът се поддържа от Община Севлиево и историческия музей като място за посещение. Създадени са условия за отдих - питейна вода, огнища за пикник, маси и навеси.