РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Координацията на институциите при кризисни ситуации и бедствия обсъждаха на работна среща в Плиска областните управители на Габрово, Велико Търново, Варна, Добрич, Русе, Силистра, Търговище, Разград и Бургас. Организатор на дискусията е областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев, а целта бе да се анализират проблемите, с които са се сблъскали по време на бедствените ситуации през месец ноември миналата година.
Мария Башева представи част от мерките, набелязани след бедственото положение от ноември миналата година: необходимост от снегозадържащи съоръжения, роторен снегорин, профилактика на просеките, обстоен преглед на техниката, декларирана от снегопочистващите фирми, необходимост от допълнителни инвестиции от енергоразпределителното дружество и др.
Като приоритетни областните управители посочиха :
• подобряването на комуникацията и работата между институциите;
• приоритизирането на действията по възстановяване на електрозахранването и водоснабдяването;
• осигуряването на захранването към клетките на мобилните оператори;
Участие взеха и представители на ръководството на „ЕНЕРГО-ПРО Варна“ ЕАД, които поеха ангажимент да има приоритетна телефонна линия до областните управители по време на бедствени ситуации, за да се осигури по-добра информираност.
Председателят на Управителния съвет/УС/ на „ЕНЕРГО-ПРО Варна“ ЕАД Ангел Ангелов коментира, че дружеството изпълнява лицензионните си задължения, като същото е констатирано след проверки от КЕВР и Министерството на енергетиката през миналата година. Ангелов допълни, че инвестиционните програми на дружеството се изпълняват в посочения размер в последните 5-6 години, с изключение на пандемичната 2020 година.
Председателят на Управителния съвет на „ЕНЕРГО-ПРО Варна“ ЕАД Ангел Ангелов се ангажира да направи конкретни предложения за подобряване на работата. След съгласуване с областните управители те ще бъдат изпратени на вниманието на Министерски съвет и различните министерства.

 

420168168 775338254622138 4968838363430788420 n