РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Ваксинирането е желателно, но е по желание!

„Ваксинирането е желателно, но е по желание!“ – с този призив ръководството на Областна администрация – Габрово се обръща към жителите на област Габрово, които все още не са направили своя избор дали да се ваксинират и с коя ваксина – да намерят няколко минути, в които да се запознаят с цялата достъпна и проверена информация по темата. „Нека помислим за себе си, за близките ни, за хората, с които работим, за онези с които се срещаме и прекарваме свободното си време, нека съхраним живота! Имаме шанса да разполагаме с достъп до всички видове ваксини и всеки може да избере според здравословното си състояние, ползите са безспорни, нека не губим време!“ – категорични са областният управител Борислав Бончев и неговите заместници, които заедно с директора на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков проведоха среща с представители на различни организации, в това число началникът на Регионално управление на образованието, началникът на отдел „Статистически“, Областното представителство на Камарата на строителите, Българската стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България, директорът на ДТ „Рачо Стоянов“.

На прага на червената COVID - зона за област Габрово, всички те обсъждаха с какво могат да бъдат полезни в процеса по имунизацията. 18 % е завършената ваксинация на хората с втора доза за региона ни, прави впечатление и леко покачване на интереса към ваксините в последните седмици. – стана ясно по време на срещата. „Изнесените пунктове като този в Габрово на Централния кооперативен пазар ще продължат да функционират докато има интерес към тях, всичко се прави в полза на гражданите и за тяхно улеснение“ – споделят от РЗИ – Габрово. От институцията са на разположение да осигуряват мобилни екипи, които при интерес от страна на работодатели да ходят на място и да извършват ваксинацията. Необходимо е само желание и поне група от 10 души, както и да посочат ваксината, която искат да им се постави. „Може би хората не усетиха натиска върху здравната система, който ние преживяхме по времето на предишната вълна, но имаше моменти, когато беше страшно! Никой не мислеше тогава дали ще има лекари, които да лекуват или достатъчно болнични легла, но рискът беше огромен. Да не го допускаме отново! Ваксината е шансът, който всички имаме!“ – призова и директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков.

По време на срещата участниците обсъдиха и предстоящото Преброяване на населението и жилищният фонд – изключително отговорна задача, към която трябва да се подходи също толкова сериозно. В тази връзка опазването на живота и здравето на всички близо 600 души, ангажирани с процеса в региона ни е приоритет за всички нас, затова е създадена организация по общини, участниците – преброители, контрольори и др, които имат желание да могат в най – кратки срокове да се ваксинират. – заявиха още от ръководството на Областната администрация.