РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Министерски съвет отпусна необходимите средства за основен ремонт и укрепване на конструктивните елементи в сутерена на сградата на Национална Априловска гимназия и Национален музей на образованието

Осигурени са средства в размер на близо 330 хил. лв за втората част от първи етап на проекта „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово“ – съобщи заместник областният управител Кристина Сидорова, която лично се ангажира със съдействие и подкрепа към исканията на директорите на Национална Априловска гимназия и Национален музей на образованието.

Припомняме, че през 2018 – та година беше завършена първата част от първи етап на проекта, а имено „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието“. „Оттогава до сега не е имало друго финансиране за довършване на проекта“ – коментира Кристина Сидорова, която подчерта, че състоянието на сградата-реликва се влошава, затова е било изключително наложително да се довърши започнатото, за да не се стигне много скоро до спешен ремонт, който да затрудни и учебния процес.

С отпуснатите 323 997 лв предвидени за покрив, мълниезащитна и заземителна инсталация на НМО и НАГ и 4000 лв за инвеститорски контрол ще се финализира първият от общо трите етапа на проекта. Вторият и третият предвиждат реставрация на фасадите и мерки за енергийна ефективност.