РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Заместник областният управител Кристина Сидорова в интервю за в. "100 вести"

  • За пръв път сте зам. - областен управител. Какви са изискванията към тази отговорна длъжност?

Да заемаш публична позиция без значение в каква сфера е тя, е преди всичко изключителна отговорност и разбира се чест. В периода, в който изпълнявам длъжността заместник областен управител ще продължа добрите инициативи на моите предшественици и се надявам да осъществим и нови идеи в подкрепа на обшността в областта. На въпроса какви са изискванията за длъжността бих казала, че те не са по – различни от тези за народен представител или общински съветник – добро образование, професионален опит, честност и прозрачност при вземането на решения и преди всичко да поставяш на първо място хората, техните тревоги, радости и разбира се тяхното виждане по различни въпроси за развитието на региона. 

  • Какви са вашите ресори като зам.областен управител?

 Ресорите, за които отговарям са свързани с онова, което винаги ме е занимавало -  социалните дейности, образование, младежки политики, спорт, етнически въпроси, трудова заетост и условия на труд, демография и култура.

  • Безработицата в Габровска област не е висока, дори намалява, въпреки кризата, какво е вашето обяснение?

Нивото на безработица в област Габрово винаги е било около и дори под средното за страната. В последната година бизнесът беше поставен в изключителна ситуация. Хубаво е, че работодателите в област Габрово винаги е бил известен със своя иновативен подход към кризи и с възможността да се справя с непредвидени ситуации. Доказаха го и този път! През този период заедно с подкрепата на държавата голяма част успяха да се адаптират към извънредната ситуация и да съхранят работниците си. За съжаление имаше и такива, за които кризата се оказа непреодолимо препятствие  и  те прекратиха своята дейност. Част от служителите на тези фирми, потърсиха препитание в други градове или в чужбина.

  • Какви въпроси според вас трябва да разглежда Постоянна комисия по заетостта, която вие ще ръководите?

Дейността на съветите и комисиите в Областна администрация е нормативно определена. Така е и с тази, която не случайно е към Областния съвет за развитие. Винаги съм смятала, че трябва да работим така, че всеки от своята позиция да се стреми да осигури такива условия за инвестиране и развитие на икономиката, така щото повече предприемачи да изберат областта за място, където да реализират бизнес идеите си. Вярвам, че това трябва да е обща цел, защото когато има добър бизнес климат, ще има и повече разботни места и по – високи заплати.

  • Какво още е нужно да се направи в областта на културата и читалищната дейности, младежките дейности и спорта в Габровска област, за да достигнат те по-високо ниво?

Аз не мога и не желая да давам оценка за нивото на тези сектори, напротив – убедена съм, че област Габрово има невероятен потенциал в тези области, който трябва да се подкрепя и да се развива. Не е тайна, че както навсякъде има различни проблеми и пред културни институти, и пред спортни клубове и младежки организации, на които заедно трябва да търсим решения. Към днешна дата най – належаща е  подкрепата за справяне с последствията от ковид кризата, въпреки че се търсеха различни форми за изява, секторите култура и спорт бяха едни от най -засегнатите сектори на обществения живот. Що се касае до читалищата, знаете моето отношение към тях - те са едно от най –големите ни богатства, пазят българския дух и традиции, но имат нужда от помощ за подръжка на сградния фонд и средства за дейност. В тази посока имам идея, която се надявам да намери съмишленици и да може да реализираме заедно, защото вярвам ще е от полза.

  • Какво е мнението ви за екипа на областната администрация, нужни ли са промени или препоръки към неговата дейност?

Имах възможност да се запозная с екипа на областна администрция, считам, че е изграден от доказали се професионалисти, които познават добре своята работа. Към момента не смятам, че има нужда от промени.

  • Ще участвате ли в предизборната кампания на БСП?

 Благодаря ви за въпроса. Смятам, че е редно да стане ясно, че изпълнявайки своите задължения като заместник областен управител аз няма как да участвам в кампанията, на която и да е политическа сила. Нашето назначение е свързано преди всичко с основната задача по техническо – организационната част от провеждането на честни и прозрачни ибори. Така че мога само да пожелая успех на всички кандидати и мъдрост в избора на нашите съграждани.