РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областната болница вече разполага с PCR лаборатория

Многопрофилната болница в Габрово вече разполага с цялостно оборудвана PCR лаборатория. Средствата за апаратурата в размер на 78 386,40 лв са осигурени от Министерството на здравеопазването.  „Разговорът с министър Ангелов проведохме преди няколко месеца, когато заедно с директора на РЗИ – Габрово и изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ обсъждахме мерките при възникналите епидемичните взривове на територията на Габрово и Севлиево. Без да се подлага на съмнение или въпроси, получихме пълна подкрепа от министъра“ – пояснява областният управител Невена Петкова.

За да функционира лабораторията като такава освен необходимата апаратура е нужно помещението да отговаря на определени условия. Средствата за извършения ремонт, обзавеждане и стартов комплект тестове са осигурени изцяло от Идеал Стандарт – Видима АД и Община Габрово.

Директорът на болницата д-р Минко Михов е категоричен, че с въвеждането й в работа ще се ускори процесът на диагностика и лечение на пациенти с Ковид – 19 в лечебното заведение. „До този момент материалите се изпращаха за изследване, което забавяше точната навременна диагноза. Наличието на лаборатория ще даде възможност да се тестват своевременно всички пациенти  и персонал на болницата които имат нужда, като по този начин се повишава значително сигурността и контрола на вътреболнично заразяване. Лабораторията ще бъде достъпна и за гражданите на областта и назначените изследвания от РЗИ“ – пояснява д-р Михов, който изказва своята благодарност  към всички дарители за своевременната подкрепа и доверие в името на живота и здравето на хората.