РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Невена Петкова: Имайте една прекрасна учебна година! На добър час!

СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ,

 

15 септември е – най – емоционалният ден от учебната година за всички – ученици, учители, родители. Ден, който можем да наречем само с една дума – НАЧАЛО, и то – винаги е светло! Този 15 септември е различен, защото събирайки се присъствено днес тук, неминуемо се връщаме към последните месеци от Вашето обучение в електронна среда. Спомням си как точно преди една година попитах Ваши връстници „Какво всъщност е училището и не е ли то във всеки един от нас, където и да се намираме?“. Говорим за нова ера в образованието, за ново време в индустрията, и то сякаш дойде – време което отвори нови възможности и разгърна Вашия потенциал. Настъпи Вашето време! В което демонстрирате умелост и знания - онова, което Ви научи да подреждате стаята си, за да може да подредите и целите си. Не беше лесно, но аз Ви благодаря – за старанието, за разбирането и за успехите, защото Вашите постижения развиват нашия регион.

Скъпи първокласници,

За Вас вероятно днес е най – вълнуващ ден и всички ние сме щастливи, че прекрачвате прага на Вашето училище. Ще се обърна към Вас с един любим цитат на детския писател Ран Босилек: „Лятото се мина. Септември пристигна. В училище тръгна моята дружина. И в клас, и по двора весел шум се вдигна. Патиланци верни! Нашите другари в училище ходят, за да се научат да четат, да пишат, глави да напълнят с познания разни. Умът си развиват.“ Ето затова Ви пожелавам една истинска патиланска година.

Уважаеми учители,

Днес аз няма да направя разлика между Вас и родителите и ще се обърна като към равни. Всички ние сме учители за нашите деца – давайки им знания и пример. Благодаря Ви, че полагате усилия и инвестирате в бъдещето – в децата.

Скъпи ученици,

15 септември ме провокира с различни мисли за числото 20, за годината 2020-та и за онези 20 причини да имате една запомняща се учебна година. И започнах с първата и тя е, че ще сте заедно; ще е нещо ново за откриване; ще създавате приятелства; ще се срещате с приятели; ще разговаряте очи в очи; ще трупате възможности; ще откривате подкрепяща среда; ще завоювате успехи; ще участвате в различни дейности по интереси; ще спортувате; ще се състезавате; ще израствате; ще имате най – хубавите класни стаи; ще общувате с най – всеотдайните учители; ще изживеете първите трепети; ще е интересно или ще е супер само, защото е нова; ще се доближите до онова, което искате; ще осъзнаете, че всичко зависи от вас самите…И тук ще спра, защото това е моето предизвикателство към Вас. Помислете за минута, и ако тези причини не са достатъчни, прибавете Вашата към тях, за да имате най – пълната учебна година…И нека бъде като една растяща прогресия, резултатът от която да е Вашият успех в живота!

На добър час!

НЕВЕНА ПЕТКОВА

Областен управител на област Габрово