РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,

Уважаеми преподаватели, студенти, ученици,

Уважаеми жители на област Габрово,

24 май е повече от празник! Това е ден за извисяване на духа! Да имаме специален Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост е привилегия, която нямат много народи. 24 май е светъл лъч, в който трябва да тържествува националната ни гордост, че „и ний сме дали нещо на света“. В дните на изпитание за всички нас - и малки, и големи, още по – ясно осъзнахме, че онова, което крепи духа ни е културата във всичките й проявления. Затова днес повече от всякога трябва да благодарим на всички онези, които с творчеството си ни пренасят в различен и по-красив свят.

Аз и моят екип, заедно с културните институции от областта, решихме имено на 24 май да отправим нашия „Културен жест“ като поклон към дейците на културата от нашия регион. А те са толкова много! Пожелавам Ви от сърце да се докоснете до тяхното творчество, да научите повече за будителите, които са проправяли и осветявали пътя – всеки в своето направление. Всички те са ни завещали безценно богатство, което ни е така нужно в тези дни.

На всички Вас пожелавам да владеете силата на словото, да вдъхновявате с уменията си, да заразявате с различните си таланти и защо не някой ден имената Ви да са редом до онези, дръзнали да бъдат първи като – Елена Рикарди, Богдана Гюзелева – Вулпе, Емануил Манолов, Михаил Шекерджиев, Минчо Минчев, Фани Попова, Пенчо Славейков, Мара Белчева, Пеньо Пенев, Иван Попдимитров, Христо Недялков и още много други.

Обичайте и знайте своя род и език и бъдете посланик на българската култура.

Честит празник!

С уважение,

НЕВЕНА ПЕТКОВА

Областен управител на област Габрово