РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Създава се областен съвет по здравеопазване

Създава се областен съвет по здравеопазване. Това стана ясно след проведена работна среща по инициатива на заместник областния управител Мария Пенева. На поканата да участват се отзоваха Захари Дошков, директор на РЗОК – Габрово, д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ – Габрово, Тодор Костов, директор на НОИ – Габрово, д-р Минко Михов, директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, д-р Иво Станчев, директор на СБАЛ по белодробни болести, д-р Илиев, директор на ДСБДПЛББ „Царица Йоана“ гр. Трявна, д-р Светла Пашова, председател на РК на БЛС, заместник – кметът на община Габрово Нела Рачевиц и на община Дряново Николай Карагьозов, експерти от община Габрово, община Трявна и Областната администрация.

Целта на срещата бе да се обсъдят проблемите и предизвикателствата в сектора и начините за решаването им съвместно. „Това е идеята на един такъв областен съвет по здравеопазване“ – споделя заместник областният управител. Сред задачите на Съвет ще бъдат: обединяване усилията за установяване на общи приоритети на политиките в полза на здравето на областно ниво; координиране взаимодействието на всички отговорни институции в сферата на здравеопазването; разработване на областни приоритети за развитие на сектора; обсъждане инициативи и възникнали проблеми; подготвяне предложения за промени в нормативната уредба и др.

Освен създаването на нов съвет към областния управител, по време на срещата беше коментиран и новият Национален Рамков договор 2020-2022, който за първи път ще бъде за тригодишен период, както и основни моменти в разпределението на средствата по лечебните заведения. Общото увеличение на бюджетните средства в направление болнична помощ е 367 млн. лв. Така на база на по-големия бюджет става възможно увеличението на 252 клинични пътеки от всичките 339, както и на 3 амбулаторни и 1 клинична процедури. За сравнение през 2019 година финансовата рамка е била 2 млрд. лв за дейности по клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури, 385 млн. лв за лекарствени продукти за злокачествени заболявания в болнична помощ и 104 млн. лв за медицински изделия, а за 2020 година разходите за болнична помощ по пътеки и процедури са 2,247 млрд. лв, 498,5 млн.лв са за лекарствени продукти за злокачествени заболявания и 110 млн.лв са за медицински изделия.

Не беше подминат и фактът, че на територията на област Габрово има нова частна болница. Това провокира участниците в срещата да апелират различните по тип здравни заведения на една и съща територия да работят при еднакви условия. „Ако те вършат работата си по един и същи начин – тогава ще е ясно конкуренцията дали е истинска. Но ако се толерира селекцията на пациенти, допълнителното заплащане под една или друга форма, избора на определени клинични пътеки – то тогава конкуренция е невъзможна!“- категорични са всички. Да се изготви Единна национална стратегия за областните болници – беше едно от предложенията направено по време на дискусията, както и да се работи в посока политика по привличане на кадри, защото това е най – сериозното предизвикателство, пред което са изправени всички здравни заведения и ако една частна болница може да избира своите пациенти и клинични пътеки, и да гони финансови резултати, то общинските и областните болници имат и социална мисия – напомнят експертите от сектора.