РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

185 години Национална Априловска гимназия

Областният управител Невена Петкова отправи благопожелания към директора на Национална Априловска гимназия Снежана Рачевиц по повод 185 години от създаването на първото новобългарско взаимно училище и не скри вълнението си от тържествения ден, защото това е средното училището, което е завършила. „И до днес аз го наричам моето училище, защото то е в сърцето ми така, както на хиляди други Априловци.“ – сподели областният управител и подчерта, че „Априловото школо не е просто едно училище, което изпълнява своята социална функция. То е мисия, която започва във времена на мрак, когато проблясва човек, дръзнал първи да подеме благородна кауза и да посади „дърво на просвещението. Дърво, което вече столетия здраво е вплело своите корени в миналото и разгръща клони към светлината на бъдещето. Дърво, което дава стабилна основа, сигурност и устрем на всички, сгушили се в неговите клони. Дърво, в което всяка година може да видим стотици разперени криле в очакване на своя вдъхновяващ полет.“ На екипа на гимназията Невена Петкова пожела здраве и свобода на мисълта, на настоящите възпитаници – силни криле, които да ги понесат към реализирането на техните мечти, а на всички Априловци – винаги да помнят погледа на благодетеля, да продължават неговото дело и всеки според възможностите си да дава своя принос за общ напредък и благополучие.

По повод годишнината на гимназията областният управител посети и експозицията в Националния музей на образованието „Учебниците на Габровското училище – основа за новобългарското образование”. В нея са включени различни учебни пособия, използвани дълго време в Габровското училище и положили основите на светското образование.

Тържественият ден продължи с ритуал пред паметника на Васил Априлов. В късния следобед ще бъде открита артинсталация с предмети, свързани с историята на училището, която е резултат от дарителска кампания, инициирана и проведена от десетите класове. Единадесетокласници ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов оформяйки „Стълба на времето“. Кулминацията на юбилея е спектакълът „Дивният огън“ от 16:30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище и е една от историческите забележителности на града.