РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител се срещна с посланика на Грузия в България

Областният управител Невена Петкова се срещна днес с посланика на Грузия в България Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили, придружавана от свой съветник г-н Вато Андгуладзе и народния представител и председател на Парламентарната група за приятелство България – Грузия г-жа Кристина Сидорова.

В хода на разговора Невена Петкова накратко представи особеностите на региона и характеристиките на четирите общини. По нестандартен начин областният управител избра да акцентира върху икономическия потенциал, което впечатли Нейно Превъзходителство. Вместо традиционния протоколен подарък посланикът на Грузия получи кошница, в която бяха сложени продукти, произведени в областта. „И макар че няма как в нея да попадне всичко, което фирмите предлагат на европейския или световен пазар, това е начин да покажем не само на думи потенциала, който имаме тук.“ – обясни Невена Петкова, която разказа накратко за различните фирми с дейност в сферата на хранително-вкусовата промишленост, козметичната, обувната и други сектори, които биха били от общ интерес. Според областният управител целта на всяка една такава визита е да бъдат установени трайни отношения, основани на взаимноизгодно сътрудничество между две страни, административни области или общини. Затова тя подчерта, че е отворена за различни формати, които биха били от полза за развитието на бизнеса, както и други сфери. Обсъдена бе възможността за организиране на форум, който да срещне интересите на български и грузински представители на бизнеса.

Освен срещите с областният управител и кмета на Община Габрово в рамките на своето посещение посланикът на Грузия посети Национална Априловска гимназия, а поводът е Третото издание на конкурса за момичета „Посланик за един ден“. Крайният срок за участие в него е 12 януари, а всяко момиче, което иска да се включи трябва да представи есе или видео материал с отговор на въпроса „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена?“ https://www.ambassadorforaday.com/schedule

Победителките ще имат възможността да работят с жена посланик в София за един ден; да се докоснат до света на дипломацията във Виена, като участват в двудневна програма през м. февруари 2020 г. и да вземат участие в събитие на високо равнище през м. март 2020 г. в София.